Studiem předmětu získá student následovné znalosti, dovednosti a obecné způsobilosti.
Znalosti: Student umí definovat a vysvětlit základní pojmy pohostinství a cestovního ruchu. Umí vysvětlit postavení a význam pohostinství v odvětví cestovního ruchu a v národním hospodářství. Orientuje se v oblasti pracovně-právních vztahů v pohostinských zařízeních, dokáže popsat specifika a pravidla zásobování a financování restauračních zařízení, zná gastronomická pravidla, standardy podávaní jídel a nápojů a je schopen charakterizovat jednotlivé typy banketových akcí. Orientuje se také v trendech na trhu pohostinských služeb.
Dovednosti: Student umí sestavit jídelní a nápojový lístek a slavností menu podle gastronomických pravidel. Zná základní pravidla u jednotlivých způsobů a systému obsluhy, zná pravidla servírování jídel a jednotlivých druhů nápojů (teplota, typ inventáře). Je schopen sestavit organizační strukturu pohostinského podniku a plánovat počty zaměstnanců podle stávajícího legislativy v oblasti pracovního práva. Student umí zpracovat kalkulace jídel, nápojů a menu.
Obecné kompetence: Student je schopen samostatně rozhodovat v rozsahu získaných znalostí a dovedností, dokáže získávat další odborné znalosti a dovednosti samostatným studiem teoretických poznatků oboru i v praxi, umí argumentovat své názory a zjištění, je schopen srozumitelně shrnout závěry týmové práce.