Složení vhodné potravy a její energetická hodnota.
Role cukrů, tuků a bílkovin.
Vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
Hodnocení stavu výživy a řízení energetické bilance (hlad, sytost).
Dietní systém, diety u specifických onemocnění.
Výživa kojenců a batolat
Poruchy výživy – obezita, anorexie, bulimie.
Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby.
Výživa v intenzivní péči.
Parenterální a enterální výživa.
Doporučená literatura
GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2007. 248 s. ISBN 978-80-247-6131-2.
KOHOUT Pavel, Eduard, HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK. Klinická výživa. 1. vyd. Praha: Galén, 2021. 944 s. ISBN 978-80-749-2555-9.
POLOKOVÁ, Andrea. Praktický návod na kojení. 1. vyd. Praha: Slovart, 2007. 124 s. ISBN 978-80-2760-179-0.
SHARMA, Sangita a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2018. 240 s. ISBN 978-80-271-0228-0.
Studijní opory v LMS Moodle
GASKIN, May Ina. Průvodce kojením. 1. vyd. Praha: Argo, 2011. 342 s. ISBN 978-80-257-0483-7.
GREGORA, Martin a Dana ZÁKOSTELECKÁ. Jídelníček kojenců a malých dětí. 4.vydání Praha: Grada publishing, 2019. 216 s. ISBN 978-80-247-4737-8.
HEINRICH, Kasper. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vyd. Praha: Grada publishing, 2015. 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012. 152 s. ISBN 978-80-8725-020-4.
KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. 148 s. ISBN 80-247-1039-0.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. vyd. Praha: Grada publishing, 2011. 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0.
SOHI, Darshan. A Comprehensive Textbook of Applied Nutrition and Dietetics for BSc Nursing Students. 3rd Edition. Jaypee Brothers Medical Publishers, 2022. ISBN 978-9354655968.
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada publishing, 2008. 552 s. ISBN 978-80-247-7029-1.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kol. Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. Praha: Current Media s.r.o., 2020. 520 s. ISBN 978-80-8812-944-8.
Anotace
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o základech správné výživy člověka a vlivu výživy na zdravotní stav lidí. Seznamuje se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání. Parenterální a enterální výživě a základní informace o dietním systému. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.
Cíle výuky:
Znalosti: Student je schopen rozpoznat, pozorovat a správně zhodnotit zdravý způsob výživy, jako součást předcházení civilizačním chorobám. Má základní teoretický přehled problematiky nemocničního dietního systém a přiřadí diety k jednotlivým onemocněním a zná energeticko- nutriční bilanci.
Dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy zdravého i nemocného člověka a informovat o zásadách přípravy stravy u jednotlivých onemocnění.
Obecné kompetence: · Student se orientuje v přípravě stravy u jednotlivých onemocnění. Dovede zhodnotit a posoudit rizika nadměrné výživy a podvýživy. Studující získávají znalosti a profesionální dovednosti nezbytné k plánovaní, poskytování a vyhodnocování ošetřovatelské péče v oblasti ošetřovatelství.
Podmínkou zakončení předmětu je účast na výuce a písemný test s úspěšností min. 60 %.