Cizí jazyk II u3 – němčina

Studijní plán: Cestovní ruch - platný od ZS 2020/2021

Předmět Cizí jazyk II u3 – němčina (NEJ2)
Garantuje Katedra cestovního ruchu (KCR)
Garant Mgr. Ivana Brychtová( brychtova@vspj.cz )
Jazyk česky
Počet kreditů 3
Prezenční studium
Přednáška0 h
Cvičení2 h
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška0 h
Cvičení6 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Cestovní ruch - kombi, platný od ZS 2020/2021 CJ 3 3 kr. ZA
Cestovní ruch - platný od ZS 2020/2021 CJ 3 3 kr. ZA

Anotace

Cílem předmětu je zvládnutí základů obecného jazyka a základní terminologie odborného jazyka. Cvičení jsou aplikačně orientována na praktické užití nabytých znalostí, rozvoj všech jazykových dovedností a práci s autentickými cizojazyčnými materiály a zdroji.

Znalosti: Student se orientuje v gramatických strukturách na úrovni A2. Student zná zásady používání obecného a základů odborného jazyka v běžných životních a profesních situacích. 

Dovednosti: Student rozumí základům obecného a odborného jazyka. Je schopen v základním cizojazyčném materiálu vyhledat informace, třídit je, analyzovat, reinterpretovat a prezentovat je. Gramatické znalosti umí student aplikovat v mluveném i písemném projevu. Dokáže používat základy obecného i odborného jazyka v běžných životních a profesních situacích.

Obecné způsobilosti: Student se umí orientovat v cizojazyčné literatuře a jiných zdrojích, umí zdroje citovat a veřejně prezentovat výsledky své práce.

Cíle výuky

Studiem předmětu získá student následovné znalosti, dovednosti a obecné způsobilosti.
 
Znalosti: Student se orientuje v gramatických strukturách na úrovni A2. Student zná zásady používání obecného a základů odborného jazyka v běžných životních a profesních situacích.
 
Dovednosti: Student je schopen vysvětlit obsah jednoduchého cizojazyčného materiálu, vyhledat v něm potřebné informace, ty analyzovat, přeformulovat, reinterpretovat a prezentovat. Gramatické znalosti umí student aplikovat v mluveném i písemném projevu. Dokáže používat základy obecného i odborného jazyka v běžných životních a profesních situacích.
 
Obecné kompetence: Student se umí orientovat v cizojazyčné literatuře a jiných zdrojích, umí zdroje citovat a veřejně prezentovat výsledky své práce, dokáže získávat další odborné znalosti a dovednosti samostatným studiem teoretických poznatků oboru, umí argumentovat své názory a zjištění, je schopen shrnout závěry týmové práce.

Struktura předmětu

  1. Ein Restaurant empfehlen, Grammatik und Strukturen 
  2. Gäste empfangen und Garderobe versorgen, Grammatik und Strukturen 
  3. Plätze anweisen, einen Aperitif anbieten, Grammatik und Strukturen 
  4. Lebensmittel und Gerichte, Grammatik und Strukturen 
  5. Gerichte erklären, Grammatik und Strukturen 
  6. Weine zum Essen empfehlen, Grammatik und Strukturen 
  7. Wiederholung
  8. A la Carte, Speisekarte, Grammatik und Strukturen 
  9. Vorspeisen, Hauptgerichte, Beilagen, Grammatik und Strukturen 
  10. Käse und Dessert,Kaffee und Spirituosen, Grammatik und Strukturen 
  11. Bitten und Beschwerden, Grammatik und Strukturen 
  12. Gäste beim Essen betreuen, Grammatik und Strukturen 
  13. Auf Wünsche und Reklamationen reagieren, Grammatik und Strukturen
  14. Wiederholung
Každé téma může zabrat jednu až několik hodin cvičení.

Sylabus

  • 1.L.- Ein Restaurant empfehlen, Grammatik und Strukturen
  • Gäste empfangen und Garderobe versorgen, Grammatik und Strukturen
  • Plätze anweisen, Einen Aperitif anbieten, Grammatik und Strukturen
  • 2.L.- Lebensmittel und Gerichte, Grammatik und Strukturen
  • Lebensmittel und Gerichte, Grammatik und Strukturen
  • Gerichte erklären, Weine zum Essen empfehlen, Grammatik und Strukturen
  • Wiederholung
  • 3.L. - A la Carte, Speisekarte, Grammatik und Strukturen
  • Vorspeisen, Hauptgerichte, Beilagen, Grammatik und Strukturen
  • Käse und Dessert, Kaffee und Spirituosen,Grammatik und Strukturen
  • 4.L. - Bitten und Beschwerden, Grammatik und Strukturen
  • Gäste beim Essen betreuen, Grammatik und Strukturen
  • Auf Wünsche und Reklamationen reagieren, Grammatik und Strukturen
  • Wiederholung

Doporučená literatura

  • COHEN, U. Herzlich willkommen - Aktuelle Ausgabe: Deutsch in Restaurant und Tourismus. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2017. ISBN 978-3-12-606182-7.
  • E-learningová opora NEJ2/CR-u3. Jihlava: VŠPJ, 2020.

^ nahoru ^