Řízení ubytovacích zařízení poskytne solidní teoretický základ v tom jak funguje hotel jako celek a také jeho jednotlivé části. Student bude schopen rozlišit hotely podle kategorie a strategie podníkání, dostane základy legislativy a hotelnictví v ČR. Teoretické základy pak proberou jednotlivé části provozu hotelu jak ubytovacího úseku (recepce, úklid, údržba, bezpečnost) tak i stravovacího úseku (kuchyň, restaurace, bar, konference, catering). Také dostane teoretické základy z yield managementu, o tom jak funguje obchodní oddělení a rezervace, marketing, finanční oddělení a zázemí s personalním oddělením. Závěr kursu bude celkový přehled z perspektivy generálního ředitele.
Doporučená literatura
F.Křížek, J. Neufus - Moderní hotelový management, Grada Publishing 2011, ISBN 978-80-247-3868-0
Přednášky předmětu uložené na I drive školy
Anotace
Úvodní přednáška, Dějiny a přehled hotelnictví a hotelových společností. Hotelnictví v ČR, legislativa a klasifikace. Základní pojmy.
Hotelový provoz. Ubytovací úsek - Recepce
Hotelový provoz. Ubytovací úsek - Yield management. Úklid/Housekeeping
Hotelový provoz - Údržba/Engineering a Bezbečnost/Security.
Hotelový provoz. Stravovací úsek - Kuchyň
Hotelový provoz. Stravovací úsek - Restaurace, Bar, Room Service
Hotelový provoz. Stravovací úsek - Catering a konferenční zařízení
Admin - Obchodní oddělení a marketing
Admin - Finanční oddělení;
Admin - Personální oddělení
Generální ředitel - celkový přehled a strategické řízení hotelu