Provozní management

Studijní plán: Management a ekonomika podniku - navazující kombi, platný od ZS 2025/2026

Předmět Provozní management (PM)
Garantuje Katedra ekonomických studií (KES)
Garant doc. Ing. Ivana Olivková, Ph.D.
Jazyk česky
Počet kreditů 6
Prezenční studium
Přednáška2 h
Cvičení2 h
Kombinované studium
Tutoriál / přednáška8 h
Cvičení10 h
Studijní plán Typ Sem. Kred. Ukon.
Management a ekonomika podniku - navazující kombi, platný od ZS 2025/2026 PV 3 6 kr. Z,ZK
Management a ekonomika podniku - navazující, platný od ZS 2025/2026 PV 3 6 kr. Z,ZK

Anotace

Cílem předmětu je naučit studenty, které informace jsou potřebné k řízení produkčních procesů, pro které rozhodovací procesy jsou nutné, ve kterých dokumentech by tyto informace měly být obsaženy, jak a kdo (útvar organizace) je zodpovědný za jejich vznik a pochopit důvod jejich tvorby. Získané znalosti se budou týkat především výrobní kapacity, plánování zakázek, předvýrobní etapy (návrh a vývoj) jako činnosti, která bezprostředně určuje úroveň řízení výroby, standardizace, podpůrných procesů (údržba, vnitropodniková logistika), řízení kvality a základních nástrojů Lean Managementu.
 
Struktura předmětu:
  1. Podstata, cíle a pojmy provozního managementu. Začlenění provozního managementu v řízení podniku, hlavní a podpůrné procesy, (Quality,Time, Cost).
  2. Typologie výrobních procesů. Aktuální trendy, digitalizace.
  3. Návrh, vývoj, technická příprava výroby. Význam návrhu a vývoje pro řízení výrobních procesů.
  4. Produktové portfolio, produktové řady a skupiny. Inovace.
  5. Předvýrobní etapa produktu, design produktu, design technologie, dokumentace těchto etap, význam a rozsah.
  6. Význam product designu a process designu v digitální společnosti, propojení CAD, CAM, virtuální zkoušky prototypu, simulace nulté série, aditivní výroba (3D tisk).
  7. Informační zdroje pro řízení výroby a služeb.
  8. Význam standardizace, normativní základna podniku, normy spotřeby materiálu, využitelný časový fond, normy spotřeby práce, kapacitní normy, efektivnost (Overall equipment effectiveness).
  9. Standardizace výrobních činností (výrobní dávka, průběžná doba, takt výrobní linky, takt time, cycle time, target cycle time).
  10. Realizace provozních činností. Operativní řízení výroby, operativní plán, kapacitní plánování.
  11. Moderní metody řízení výroby a zásob, teorie omezení (Godratt), metoda OPT (Optimized Production Technology), metody tažené spotřebou: Just in time, Just in sequence; celistní přístup: Toyota Production Systém.
  12. Podpůrné procesy. Facility management. Zajištění provozuschopnosti strojů a zařízení, systémy údržby, TPM. Supply Chain Management jako východisko pro řízení vnitropodnikové logistiky. Optimalizace skladových kapacit.
  13. Průmysl 4.0. Podstata digitální firmy (Smart factory). Etická úroveň, Assimovy zákony robotiky.
  14. Pojem kvalita v provozním managementu. Systémy kvality (Total Quality Management, normativní přístupy: ČSN EN ISO 9001:2016. Demingův cyklus, konkrétní přístupy ke zlepšování procesů (Kaizen, Lean management, Six Sigma).

Cíle výuky

Studiem předmětu získá student následovné znalosti, dovednosti a obecné kompetence.
Znalosti
  • Interpretovat význam provozních činností při procesu tvorby hodnoty.
  • Rozumět moderním konceptům a nástrojům uplatňovaným v provozním managementu v souvislosti s digitalizací (Industry 4.0, Internet of Things).
  • Znát a chápat různé koncepce řízení kvality uplatňované v podnicích a mechanizmy zabezpečování kvality na národní a mezinárodní úrovni.
  • Chápat souvislosti mezi provozními činnostmi a různými podnikovými funkcemi.
  • Chápat podstatu systému řízení kvality na základě ISO 9000.
  • Znát ekonomickou stránku managementu kvality a různé modely a metriky nákladů na kvalitu.
Dovednosti
  • Schopen vysvětlit vazby mezi strategickým, taktickým a operativním řízením podniku souvisejícím s provozními procesy.
  • Navrhovat jednoduché produkční procesy a aplikovat základní používané metody.
  • Schopen zhodnotit vhodnost nastavení produkčních procesů vzhledem ke strategii podniku.
  • Umět aplikovat metody a techniky řízení kvality pro výrobní procesy a produkční procesy v podnicích poskytujících služby.
Obecné kompetence
  • Schopen chápat souvislosti mezi provozními procesy a strategickým cílením podniku.
  • Orientovat se v moderních trendech a digitalizaci v provozním managementu.
  • Schopen zohlednit ekonomické aspekty kvality při návrhu a optimalizaci provozních procesů.

Struktura předmětu

Základy provozního managementu
Typologie a struktura provozních činností
Návrh, vývoj, technická příprava výroby
Produktové portfolio, produktové řady a skupiny
Standardizace
Technicko-hospodářské normy
Přístupy k řízení provozních činností
Podpůrné procesy
Supply chain management jako východisko pro řízení vnitropodnikové logistiky
Zásobování a skladování       
Aktuální trendy v provozním managementu
Průmysl 4.0
Management kvality, environmentu a bezpečnosti
Přístupy k zabezpečování kvality, environmentu a bezpečnosti práce

Povinná literatura

  • Veber, J. (2009). Management: základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. 2., aktualiz. vyd. Praha: Management Press
  • Svobodová, H., Mejdrech, V. (2012). Provozní management: příklady. Vyd. 2., přeprac. Praha: Oeconomica
  • Švecová, L., Veber, J. (2021). Produkční a provozní management. Praha: Grada Publishing, Expert (Grada)
  • Novák, M., Svobodová, H. (2008). Produktový a provozní management: příklady. Vyd. 2., přeprac. Praha: Oeconomica
  • Studijní opora v LMS Moodle

Doporučená literatura

  • Jurová, M. (2016). Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha: Grada Publishing
  • Tomek, G., Vávrová, V. (2014). Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha: Grada
  • Veber, J. (2016). Management inovací. Praha: Management Press
  • Veber, J. (2007). Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. 2., aktualiz. vyd. Praha: Grada

^ nahoru ^